KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Verhuizen vanuit België

Verhuizen vanuit België naar Zeeuws-Vlaanderen

Axent Notarissen helpt u graag bij het verhuizen van België naar Zeeuws-Vlaanderen (of NL)
Ons kantoor werkt samen met makelaars, banken, hypotheekadviseurs en fiscalisten om uw verhuizing soepel te laten verlopen. In Zeeuws-Vlaanderen kunt u genieten van het beste van België en Nederland: rustig wonen in een veilige omgeving tegen aantrekkelijke prijzen. De gemiddelde prijs van een woning in Zeeuws-Vlaanderen ligt op € 275.000 (4e kw. 2023) wat aanzienlijk lager is dan in België en de rest van Nederland (€ 435.000).

Met zijn centrale ligging is Zeeuws-Vlaanderen snel en gemakkelijk bereikbaar, zonder lange files. Daarnaast biedt de regio een rijke historie en moderne voorzieningen op het gebied van medische zorg, opleidingen, sport en cultuur. Of u nu op zoek bent naar een huis op de dijk, een boerderij of een woning in een gezellig dorpje, Zeeuws-Vlaanderen heeft het allemaal!

De notarissen van Axent Notarissen zijn thuis in heel Zeeuws-Vlaanderen en kunnen u adviseren en juridische begeleiding bieden bij bijvoorbeeld de aankoop van een woning, het vestigen van een hypotheekrecht, het opstellen van samenlevingscontracten en testamenten of het maken van huwelijkse voorwaarden.

Contact opnemen

Wat komt er kijken bij een internationale verhuizing?

Bij een internationale verhuizing komt veel kijken, maar door de begeleiding van onze notarissen kunt u snel gaan genieten van uw nieuwe woonomgeving. 
Door zaken tijdig te regelen kunt u zich goed voorbereiden op uw verhuizing vanuit België en worden eventuele problemen voorkomen. Axent Notarissen pakt de dozen niet voor u in, maar wij kunnen u op notarieel en juridisch gebied veel werk uit handen nemen en bij de verschillende aspecten van een internationale verhuizing bijstaan.

Zo kunnen wij u adviseren over de juridische implicaties van uw verhuizing, waaronder het opstellen van volmachten, huwelijksvoorwaarden of testamenten die voldoen aan de wetgeving van uw nieuwe woonland. Als u een woning koopt in uw nieuwe land, kan de notaris u begeleiden bij het koopproces, zoals het opstellen en controleren van de koopovereenkomst, het regelen van de overdracht en het inschrijven van de akte van levering bij het Kadaster. Indien u een hypotheek nodig heeft voor de aankoop van een woning, kan de notaris u helpen bij het opstellen en inschrijven van de hypotheekakte, zodat uw hypotheek correct wordt vastgelegd.

Daarnaast kunnen onze notarissen u bijstaan bij de overgang van bezittingen over landsgrenzen heen, inclusief de juridische aspecten en douaneprocedures die daarbij horen. Hoewel de notaris zelf geen fiscale adviseur is, kan deze u wel in contact brengen met fiscalisten die u kunnen helpen bij het begrijpen van uw fiscale verplichtingen in uw nieuwe thuisland.

Verhuizen naar Zeeuws-Vlaanderen is een mooi avontuur

Internationaal verhuizen vanuit België naar Nederland kan een spannende, maar ook uitdagende ervaring zijn. Naast het regelen van praktische zaken, zoals het vinden van een nieuwe woning en het plannen van de verhuizing, is het ook belangrijk om rekening te houden met culturele verschillen en aanpassingen in uw nieuwe omgeving. Neem de tijd om vertrouwd te raken met de lokale gewoonten, taal en sociale etiquette. Dit maakt verhuizen vanuit België een mooi avontuur.

Uiteraard is het verstandig om uw financiële situatie en bestaande verplichtingen te evalueren om eventuele fiscale en juridische implicaties van de verhuizing te begrijpen. Het verhuizen vanuit België van persoonlijke bezittingen kan ingewikkeld zijn vanwege douaneprocedures en invoerrechten. Axent Notarissen is thuis in deze materie en helpt u graag verder.

Met de juiste voorbereiding en begeleiding kunt u met vertrouwen uitkijken naar uw nieuwe leven in het buitenland. Gebruik deze kans om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van alles wat uw nieuwe woonplaats te bieden heeft.

Verhuizen naar Nederland checklist

Verhuizen van België naar Nederland brengt een aantal zaken met zich mee die moeten worden geregeld. Hier is een beknopte checklist:

 • Administratie en documenten: Zorg ervoor dat uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs en andere belangrijke documenten up-to-date zijn.
 • Verblijfsvergunning: Als u langer dan 90 dagen in Nederland gaat verblijven, moet u mogelijk een verblijfsvergunning aanvragen.
 • Zorgverzekering: Meld u aan bij een zorgverzekeraar en laat uw Belgische verzekering beëindigen.
 • Belastingen: Informeer de belastingdienst in België over uw verhuizing en regel uw belastingzaken in Nederland.
 • Inschrijving: Schrijf u in bij de gemeente en vraag een burgerservicenummer (BSN) aan.
 • Bankzaken: Open een bankrekening en regel eventuele overboekingen of betalingen vanuit België.
 • Verzekeringen: Bekijk verzekeringspolissen of ze geldig zijn in Nederland of sluit nieuwe af.

Dit is een algemene checklist; afhankelijk van uw specifieke situatie kunnen er nog andere zaken zijn die moeten worden geregeld. Het is raadzaam om vroegtijdig te beginnen met plannen en eventueel advies in te winnen bij instanties of deskundigen.

3 veelgestelde vragen over verhuizen vanuit België.

Ja, als Belg kunt u in Nederland gaan wonen zonder dat u een verblijfsvergunning nodig heeft, vanwege het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie. U moet zich echter wel inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen en een burgerservicenummer (BSN) aanvragen.
Als u van België naar Nederland verhuist, zijn er verschillende stappen die u moet ondernemen. Zie hiervoor de checklist op deze pagina.
Het is mogelijk om ingeschreven te staan in zowel Nederland als België, maar het is belangrijk om te voldoen aan de regels van beide landen met betrekking tot verblijf en inschrijving bij de gemeente. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld belastingen en sociale voorzieningen, dus het is raadzaam om hierover advies in te winnen bij de relevante autoriteiten.

Axent Notarissen kan u behulpzaam zijn bij de vele juridische zaken die komen kijken bij het verhuizen vanuit België. Door onze vestiging in Terneuzen hebben wij veel expertise en ervaring met verhuizen vanuit België en kunnen we een overgang naar uw nieuwe woonplaats in Nederland vergemakkelijken.

Contact opnemen
 • Oprichting
  Bedrijf starten?
  Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
  Meer informatie
 • Projectontwikkeling
  Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
  Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
  Meer informatie
 • Wonen
  Huis gekocht?
  Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
  Meer informatie
 • Overlijden
  Afwikkeling nalatenschap
  Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
  Meer informatie
 • Over ons
  Toegankelijk en ’to the point’
  Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
  Meer informatie
 • Relatie
  Gaan jullie trouwen?
  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
  Meer informatie
 • Werken bij
  Werken bij Axent
  Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
  Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram