Splitsing van een gebouw in appartementsrechten stelt u in staat om kleinere delen van het gebouw zelfstandig te verkopen.
Een appartementsrecht ontstaat wanneer het eigendom van een onroerende zaak wordt gesplitst in twee of meer delen, waarbij aan elk privé-gedeelte een exclusief gebruiksrecht wordt toegekend. Dit kan van toepassing zijn op een groot winkelcomplex met aparte winkelunits of appartementsgebouwen met afzonderlijke woningen (appartementen). Hoewel de eigenaren exclusieve rechten hebben over hun privé-gedeeltes, zijn zij gezamenlijk eigenaar van het hele onroerend goed. Eigenaren van deze privé-gedeeltes vormen samen een Vereniging van Eigenaars (VvE), die verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen.
Axent Notarissen heeft veel ervaring met het begeleiden van splitsingen en het opstellen van het bijbehorende reglement van splitsing en de splitsingsakte. Onze notarissen zorgen ervoor dat het proces nauwkeurig en volgens de wettelijke vereisten verloopt. We begeleiden u bij de registratie van de splitsing en staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Zo zorgen we voor een duidelijke en overzichtelijke structuur binnen het gebouw.
Het reglement van splitsing maakt onderdeel uit van de splitsingsakte bij het onderverdelen van een gebouw in appartementsrechten. Dit reglement bevat de regels en voorschriften voor de eigenaren binnen het complex, waaronder de verantwoordelijkheden van de Vereniging van Eigenaars (VvE) en het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes. Het reglement kan ook bepalingen bevatten over de verdeling van kosten voor onderhoud en reparaties, regels voor verzekeringen, stemprocedures binnen de VvE, en eventuele beperkingen op het gebruik van privé-gedeeltes (bijv. regels van verhuur van een appartement).
Het reglement van splitsing is vaak gebaseerd op een van de modelreglementen (de laatste dateert uit 2017) dat is opgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Wanneer u een appartement koop of verkoopt is er sprake van de overdracht van het appartementsrecht. De notaris speelt een belangrijke rol bij deze overdracht.
Met de aankoop van een appartement heeft u een aandeel in de Vereniging van Eigenaars (VvE) verworven, wat u recht geeft om in het appartement te wonen (appartementsrecht). Bij de overdracht van een appartementsrecht komt veel kijken en de overdracht loopt altijd via de notaris. De notaris is verplicht om bepaalde gegevens op te vragen bij de VvE. Deze gegevens worden onderdeel van de leveringsakte. De gegevens die de notaris opvraagt zijn o.a. de maandelijkse servicekosten, evt. schulden van de verkoper bij de VvE, het aandeel in het reservefonds en toe-en uittredingskosten bij de overdracht van het appartementsrecht. De notaris zorgt ervoor dat u alle relevante informatie over de VvE ontvangt en dat eventuele schulden aan de VvE van de verkoper worden vereffend.
Ingebruikname en ballotage zijn twee belangrijke aspecten bij het verwerven van een appartement binnen een Vereniging van Eigenaars (VvE). Bij de ingebruikname wordt het appartement officieel in gebruik genomen door de nieuwe eigenaar, die daarmee het exclusieve recht krijgt om het privé-gedeelte te betreden en te bewonen. Het is belangrijk dat de nieuwe eigenaar bekend is met de regels en afspraken binnen de VvE, zoals die zijn vastgelegd in het huishoudelijk reglement en het splitsingsreglement.
Ballotage kan in sommige VvE's een vereiste zijn voor nieuwe bewoners. Dit betekent dat de kandidaat-eigenaar of huurder eerst moet worden goedgekeurd door de VvE voordat hij of zij het appartement in gebruik mag nemen. Dit kan bestaan uit een formele goedkeuring door het bestuur van de VvE of een stemming onder de leden. Ballotage kan bijdragen aan het waarborgen van de leefbaarheid en veiligheid binnen het complex door te zorgen dat nieuwe bewoners aan bepaalde criteria voldoen.
Met een splitsing in appartementsrechten wordt een gebouw juridisch opgedeeld in afzonderlijke eenheden, zoals appartementen of bedrijfsruimten, met elk een exclusief gebruiksrecht. Deze onderverdeling wordt vastgelegd in een notariële splitsingsakte en geregistreerd in de openbare registers. De splitsing in appartementsrechten en de splitsingsakte zorgen ervoor dat eigenaren zowel individuele als gemeenschappelijke rechten en plichten hebben. Wanneer u een appartement (ver)koopt krijgt u ook te maken met deze appartementsrechten en de splitsingsakte.
Axent Notarissen begeleidt u graag bij de aan- of verkoop van uw appartement. Wij doorlopen samen met u het traject stap voor stap. Dit schept duidelijkheid en zorgt voor een prettig verloop van het aan- of verkoopproces van uw appartement.
Bij Axent Notarissen zorgen we voor een probleemloze aankoop van uw appartement. Met onze persoonlijke begeleiding bent u gegarandeerd van een vlotte afhandeling van de koopovereenkomst tot de eigendomsoverdracht.
Contact opnemen