KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Hypotheekakte

Geen hypotheek zonder hypotheekakte

Bij het kopen van een huis komt veel kijken, waaronder het afsluiten van een lening of hypotheek. Voor deze lening kunt u zich laten adviseren door hypotheekadviseur of gaat u naar een bank. Wanneer u een hypotheekverstrekker heeft gevonden en er overeenstemming is over de hypotheek worden de voorwaarden vastgelegd in een hypotheekakte. Deze akte speelt een centrale rol bij het vastleggen van de lening die u aangaat om uw huis te financieren. Voor het opstellen van een hypotheekakte gaat u naar een notaris.

De hypotheekakte is een onmisbaar onderdeel van het kopen van een huis. Het document zorgt ervoor dat alles goed geregeld is tussen u en de hypotheekverstrekker. Met deskundige begeleiding van een notaris verloopt het hele proces soepel en volgens de wettelijke vereisten. Hierdoor kunt u met een gerust hart genieten van uw nieuwe woning!

De hypotheek wordt verstrekt door een bank of andere financiële instelling en is meestal een langdurige financiële verplichting. Bij het afsluiten van een hypotheek stemt u in met een reeks voorwaarden, waaronder de rentevoet, de looptijd van de lening en de manier waarop u de lening terugbetaalt. Het huis dat u koopt, dient als onderpand voor de hypotheek, wat betekent dat de hypotheekverstrekker het recht heeft op de woning als u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet.

Wanneer u een hypotheek afsluit, stelt de notaris de hypotheekakte op in samenwerking met de hypotheekverstrekker. In de akte wordt het geleende bedrag als een schuld vastgelegd en wordt ook vastgelegd dat het huis dient als onderpand. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker een recht heeft op de woning totdat de lening volledig is afbetaald.

Voor het opstellen van een hypotheekakte kunt u terecht bij een notaris. Axent Notarissen in Terneuzen verzorgt hypotheekaktes voor klanten in Terneuzen, maar ook in de rest van Zeeuws-Vlaanderen.

Wilt u meer weten over het laten opstellen van een hypotheekakte? Wij helpen u graag verder.

Contact opnemen

Wat is exact een hypotheekakte?

De hypotheekakte is het officiële document waarin de details van uw hypothecaire geldlening worden vastgelegd. Het document bevat informatie over het geleende bedrag, de rentevoet, de looptijd van de lening en de afbetalingsvoorwaarden. Daarnaast beschrijft de hypotheekakte ook de rechten van de hypotheekverstrekker en de verplichtingen van de huiseigenaar. De hypotheekakte wordt opgesteld en ondertekend bij de notaris. De notaris zorgt er vervolgens voor dat de akte wordt ingeschreven in het Kadaster. Hierdoor wordt de hypotheek vastgelegd en ontstaat er duidelijkheid over de rechten en plichten van beide partijen.

Belangrijke onderdelen van een hypotheekakte

In de hypotheekakte worden verschillende essentiële onderdelen vastgelegd:

 • De leningvoorwaarden: Meestal bevat de hypotheekakte de details over de hoogte van de lening, de rentevoet en de looptijd van de lening.
 • Zekerheden: De hypotheekakte stelt vast dat de woning als onderpand dient voor de lening.
 • Afbetalingsvoorwaarden: Dit omvat de afspraken over wanneer en hoe u de hypotheek moet terugbetalen.
 • Rechten van de geldverstrekker: Dit zijn de bevoegdheden die de geldverstrekker heeft als huiseigenaar niet aan de betalingsvoorwaarden of andere voorwaarden voldoet.

Waarom is een hypotheekakte belangrijk?

De hypotheekakte is een belangrijk document omdat het de afspraken tussen de huiseigenaar en de geldverstrekker vastlegt. Het zorgt voor duidelijkheid over de voorwaarden van de lening (hypotheek) en biedt de hypotheekverstrekker zekerheid dat de lening wordt terugbetaald. Tegelijkertijd beschermt de akte ook de rechten van de huiseigenaar.

De notaris is onmisbaar bij het opstellen van een hypotheekakte

Als onafhankelijke partij controleert de notaris de akte en zorgt ervoor dat de belangen van zowel u als de overstrekker worden beschermd. De notaris kan u begeleiden en uitleg geven over de inhoud van de hypotheekakte, zodat u precies weet waar u voor tekent. Door de hypotheekakte bij de notaris te laten opstellen, weet u zeker dat alles correct en volgens de wettelijke vereisten wordt afgehandeld.

De notaris zorgt ervoor dat de akte juridisch bindend is en aan alle wettelijke eisen voldoet. Daarnaast registreert de notaris de hypotheekakte in het Kadaster, wat betekent dat uw hypotheek officieel wordt vastgelegd en zichtbaar is in de openbare registers.

Van officieel document naar officieel uw eigen huis

De hypotheekakte is noodzakelijke stap op weg naar uw eigen huis!
Het afsluiten van een hypotheek en het opstellen van een hypotheekakte zijn cruciale stappen bij de aankoop van een woning. Een hypotheek stelt u in staat om uw droomhuis te financieren, terwijl de hypotheekakte alle voorwaarden en afspraken juridisch vastlegt. Het inschakelen van een notaris voor het opstellen van de hypotheekakte zorgt ervoor dat het proces volgens de wettelijke regels verloopt en dat de belangen van zowel u als de hypotheekverstrekker worden beschermd. Met een goed opgestelde hypotheekakte kunt u met vertrouwen de sleutels van uw nieuwe woning in ontvangst nemen en genieten van uw nieuwe huis!

7 veelgestelde vragen over een hypotheekakte

Een hypotheekakte bevat onder meer de voorwaarden van de hypotheeklening, de rechten en plichten van de geldverstrekker (de hypotheeknemer) en details over de te vestigen hypotheek op het gekochte huis.
Een hypotheekakte is een notariële akte die de voorwaarden van een hypotheeklening vastlegt, inclusief het bedrag, de rente, en de rechten en plichten van zowel de geldverstrekker als de hypotheeknemer, en deze wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.
Ja, een hypotheekakte is vereist bij het afsluiten van een hypotheeklening voor de aankoop van een huis, omdat deze akte de juridische basis vormt voor de hypotheekverstrekking en de voorwaarden van de lening vastlegt.
Je tekent de hypotheekakte meestal bij de notaris op de dag van de eigendomsoverdracht, ook wel de leveringsakte genoemd.
Ja, de kosten van een hypotheekakte zijn aftrekbaar van de belastingen als financieringskosten bij de aankoop van een huis, onder bepaalde voorwaarden.
De hypotheeknemer is meestal een bank of financiële instelling. Het is de partij die geld uitleent voor een hypotheeklening en die in ruil daarvoor een hypotheekrecht krijgt op het gekochte huis als zekerheid voor de lening.
De hypotheekgever is de koper van een huis die geld leent om de aankoop te financieren. Het is de partij die de hypotheek verstrekt op zijn eigendom als zekerheid voor een lening.

Axent Notarissen biedt professionele ondersteuning bij het opstellen en passeren van uw hypotheekakte. Daarbij zorgen zij voor een nauwkeurige afhandeling van alle juridische en financiële aspecten van de hypotheeklening. Met hun deskundige dienstverlening waarborgen ze een soepele en betrouwbare transactie voor hun cliënten.

Contact opnemen?
 • Oprichting
  Bedrijf starten?
  Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
  Meer informatie
 • Projectontwikkeling
  Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
  Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
  Meer informatie
 • Wonen
  Huis gekocht?
  Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
  Meer informatie
 • Overlijden
  Afwikkeling nalatenschap
  Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
  Meer informatie
 • Over ons
  Toegankelijk en ’to the point’
  Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
  Meer informatie
 • Relatie
  Gaan jullie trouwen?
  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
  Meer informatie
 • Werken bij
  Werken bij Axent
  Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
  Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram