KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Huis kopen

Een huis kopen in Zeeuws-Vlaanderen

U wilt een huis kopen in het mooie Zeeuws-Vlaanderen of Zeeland? Dan is het verstandig als u zich vanaf het begin goed laat adviseren
Het kopen of verkopen van een huis is een spannende gebeurtenis en een grote stap die u waarschijnlijk maar een paar keer in uw leven zet. Daarom is het verstandig om bij zo’n avontuur de hulp van deskundigen in te schakelen: professionals die dit dagelijks doen. Een makelaar is goed op de hoogte van de plaatselijke markt en vaak de aangewezen persoon om u te adviseren en begeleiden bij het daadwerkelijke koop- of verkoopproces. Dit is meestal tot aan het moment dat u de koopovereenkomst gaat tekenen.

Daarnaast kan een notaris u ook vanaf het begin terzijde staan met hulp en advies bij voornamelijk de juridische procedures. Dit is veelal iets waarin u niet thuis bent en waarbij de begeleiding van een deskundige notaris toegevoegde waarde oplevert. Hij of zij kan u bijvoorbeeld adviseren en ondersteunen bij het opstellen van de koopovereenkomst, waardoor u zeker weet dat deze juridisch in orde is en u later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Dit geeft u rust en zorgt voor een vloeiende overgang naar de volgende stap in het proces: de officiële overdracht van de woning.

Door tijdig deskundigen in te schakelen, bent u goed voorbereid op iedere volgende stap in het proces en worden er geen zaken over het hoofd gezien. Dit zorgt voor een soepel verloop van het hele proces en voorkomt onnodige stress. Hierdoor kunt u gewoon genieten van de aankoop van uw droomhuis of de verkoop van uw huidige huis. Zo wordt de grote stap van een huis kopen of verkopen een gebeurtenis waarop u met plezier kunt terugkijken! De notarissen en medewerkers van Axent Notarissen zijn u graag en vakkundig van dienst. Voel u welkom.

Contact opnemen

De volgende zaken komen in beeld bij het kopen van een woning:

Koopovereenkomst

De koopovereenkomst of koopakte is het eerste juridische document waarmee u te maken krijgt
Deze koopovereenkomst is een onderhandse overeenkomst die door de makelaar of door de notaris kan worden opgesteld. In deze onderhandse koopovereenkomst staan alle details en afspraken die te maken hebben met de aankoop van een woning.

Het is een belangrijk document dat zorgvuldig moet worden opgesteld om ervoor te zorgen dat beide partijen (koper en verkoper) duidelijk weten waar ze aan toe zijn. In een (onderhandse) koopovereenkomst staan de volgende zaken:

 • Namen, etc. van de koper(s) als verkoper(s)
 • Een beschrijving van het huis, incl. adres en kadastrale gegevens
 • Overeengekomen (ver)koopprijs
 • Betalingsvoorwaarden, zoals waarborgsom en hoe en wanneer de betaling zal plaatsvinden
 • Leveringsdatum / datum van overdracht
 • Ontbindende voorwaarden (bijv. financieringsvoorwaarde of bouwkundige keuring)
 • Bedenktijd; de wettelijke tijd waarbinnen de koper zonder opgaaf van reden van de koop kan afzien
 • Overname van roerende zaken (meubels of apparatuur die in het huis)
 • Bijzondere bepalingen
 • Notariële afhandeling
 • Handtekeningen van koper(s) en verkoper(s) wat de overeenkomst officieel maakt.

Akte van levering

De akte van levering is een officieel document waarin de eigendomsoverdracht van een woning wordt vastgelegd
Dit document wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster, waarmee de koper officieel eigenaar wordt van het huis. De akte van levering herhaalt de details van de koop van het huis, zoals de koopprijs, de leveringsdatum en andere specifieke afspraken.

Daarnaast is de akte van levering belangrijk omdat het de koper bindt aan eventuele bijzondere verplichtingen die aan de woning zijn verbonden. Dit kunnen bijvoorbeeld erfdienstbaarheden zijn, zoals het vrijhouden van een brandgang achter de woning. Deze rechten en plichten zijn van groot belang voor zowel de koper als de verkoper. Dit omdat ze van invloed kunnen zijn op het gebruik en de waarde van de woning.

Bij de notaris vindt vaak ook de feitelijke levering van de woning plaats. Dit betekent dat de sleutels worden overgedragen aan de koper, waardoor deze direct toegang krijgt tot de woning. Vanaf dit moment dient de koper het huis te verzekeren tegen eventuele schade of risico's. Het is een belangrijk moment, omdat de verantwoordelijkheid voor de woning vanaf dan officieel bij de nieuwe eigenaar ligt.

De akte van levering is een cruciaal onderdeel van het koopproces en zorgt ervoor dat de eigendomsoverdracht op een correcte en wettelijke manier verloopt.

Ontbindende voorwaarden  

Ontbindende voorwaarden zijn bepalingen in de koopovereenkomst die situaties beschrijven waarin de overeenkomst zonder gevolgen voor de koper of verkoper kan worden beëindigd
Deze voorwaarden bieden beide partijen een mate van bescherming bij onvoorziene omstandigheden. Dit zijn enkele belangrijke punten die een ontbindende voorwaarde kunnen zijn:

 • Financieringsvoorwaarde: Als de koper binnen een bepaalde termijn de financiering niet rond krijgt, kan de overeenkomst zonder financiële gevolgen voor de koper worden ontbonden. Deze veel voorkomende voorwaarde zorgt ervoor dat de koper niet vastzit aan een overeenkomst als de benodigde financiering niet beschikbaar komt.
 • Bouwkundige keuring: Dit is een andere veelvoorkomende ontbindende voorwaarde. Als de keuring ernstige gebreken aan het licht brengt die niet aanvaardbaar zijn voor de koper, kan de overeenkomst worden ontbonden.
 • Onderzoeksplicht: De koper heeft vaak een bepaalde termijn om verschillende onderzoeken uit te voeren, zoals naar de staat van de woning of juridische kwesties (bijvoorbeeld bestemmingsplannen). Als uit deze onderzoeken bezwaren naar voren komen, kan de koper de overeenkomst ontbinden.
 • Voorwaarden met betrekking tot verkoop eigen woning: In sommige gevallen kan een ontbindende voorwaarde worden opgenomen die de koop afhankelijk maakt van de verkoop van de huidige woning van de koper. Dit biedt de koper financiële zekerheid.

Het is belangrijk dat beide partijen de ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis zorgvuldig bespreken en begrijpen, zodat ze weten wanneer de overeenkomst zou kunnen worden ontbonden. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt conflicten in het verdere verloop van de koop of verkoop.

Een huis kopen? Dan is overdrachtsbelasting betalen een feit

De overdrachtsbelasting is een belasting die u betaalt bij de aankoop van een woning in Nederland
Het standaardtarief is 2% voor particuliere kopers die zelf in de gekochte woning gaan wonen en 10,4% voor woningen die worden gekocht voor verhuur. Voor kopers van 18 tot 35 jaar is er een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting, mits de woning niet duurder is dan € 510.000 (cijfers 2024).

De overdrachtsbelasting wordt berekend over de koopsom of de waarde in het economisch verkeer (afhankelijk van wat hoger is). Betaling van deze belasting gebeurt bij het passeren van de akte van levering bij de notaris, die er vervolgens voor zorgt dat het bedrag wordt overgemaakt aan de Belastingdienst.

Gaat u een huis kopen? De juiste voorbereiding is de sleutel tot succes

Een huis kopen is een spannende en belangrijke stap in uw leven
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en deskundige begeleiding te zoeken om het proces soepel en succesvol te laten verlopen. Een makelaar en notaris kunnen u helpen bij de juridische en administratieve aspecten van het kopen van een huis. Neem de tijd om uw opties te verkennen en zorg ervoor dat u uw financiële situatie begrijpt voordat u een beslissing neemt. Met de juiste voorbereiding en begeleiding kunt u genieten van een succesvolle en zorgeloze ervaring en heeft u straks de sleutel tot uw droomhuis!

7 veel gestelde vragen over het proces van een huis kopen

Het is verstandig een notaris in te schakelen bij het kopen van een huis zodra de koopovereenkomst getekend is, om het juridische proces van eigendomsoverdracht te begeleiden en te zorgen voor een soepele transactie.
Bij de aankoop van een huis zorgt een notaris voor het opstellen en passeren van de leveringsakte, het controleren van juridische aspecten, en het afhandelen van financiële transacties, wat essentieel is voor een correcte eigendomsoverdracht.
Bij de aankoop van een huis wordt de notaris vaak geregeld door de koper, die de notaris selecteert en benadert om het juridische proces van de transactie te begeleiden.
De kosten van een notaris bij het kopen van een huis variëren. Vraag vooraf vrijblijvend een offerte bij ons aan zodat u een beeld heeft van de te verwachten kosten.
Bij het kopen van een huis heeft u onder meer een leveringsakte nodig voor de overdracht van eigendom en een hypotheekakte indien u financiering nodig heeft, beide opgesteld door een notaris.
Het inschakelen van een notaris is verplicht bij het kopen van een huis, omdat zij de wettelijke vereisten voor de eigendomsoverdracht beheren en essentiële juridische documenten opstellen en passeren.
De kosten koper zijn onder meer de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte, inschrijving in het Kadaster en eventuele financieringskosten, die samen de totale aankoopkosten van een huis in Nederland vormen.

Wilt u een huis kopen? Axent Notarissen is hiervoor een vertrouwd adres in Zeeland

Onze notarissen en medewerkers staan voor u klaar!
Het belangrijkste bij het kopen van een woning is dat alles goed en professioneel wordt uitgevoerd. U moet erop kunnen vertrouwen dat uw belangen goed worden behartigd. Daarnaast is een prettig contact met de mensen die dit voor u verzorgen ook belangrijk. Bij Axent Notarissen mag u hierop rekenen.

Contact gewenst?
 • Oprichting
  Bedrijf starten?
  Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
  Meer informatie
 • Projectontwikkeling
  Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
  Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
  Meer informatie
 • Wonen
  Huis gekocht?
  Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
  Meer informatie
 • Overlijden
  Afwikkeling nalatenschap
  Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
  Meer informatie
 • Over ons
  Toegankelijk en ’to the point’
  Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
  Meer informatie
 • Relatie
  Gaan jullie trouwen?
  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
  Meer informatie
 • Werken bij
  Werken bij Axent
  Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
  Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram