KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Echtscheidingsconvenant

Echtscheidingsconvenant, betekenis

Voor hulp bij scheiding of een echtscheidingsconvenant in Zeeuws-Vlaanderen kunt u bij Axent Notarissen in Terneuzen terecht. Notaris Katrin Sergeeva biedt professionele hulp als onafhankelijke derde bij het opstellen van juridische en praktische zaken.

Een echtscheidingsconvenant is een document dat wordt opgesteld wanneer een echtpaar besluit te scheiden. Het convenant bevat de afspraken tussen de ex-partners over hun scheiding, zoals de verdeling van bezittingen, alimentatie, pensioenrechten en de zorg en omgang van eventuele kinderen. Het is een sleutelonderdeel van het scheidingsproces omdat het duidelijkheid en structuur biedt in een vaak emotioneel beladen periode.

Het convenant wordt doorgaans opgesteld in samenwerking met een advocaat of notaris, die ervoor zorgt dat de afspraken juridisch correct zijn en voldoen aan de wettelijke eisen. Door deze afspraken op schrift te stellen, kunnen beide partijen hun rechten en verplichtingen begrijpen en een eerlijke verdeling bereiken. Een echtscheidingsconvenant is een essentieel hulpmiddel voor een succesvolle scheiding die de belangen van beide partijen en eventuele kinderen beschermt.

Een van onze notarissen, Katrin Sergeeva, begeleidt partners die in goed overleg hun relatie willen beëindigen. Zij adviseert de partijen over de juridische mogelijkheden en luistert naar hun wensen. De notaris treedt als onafhankelijke derde op, waarbij zij de belangen van beide partijen even zwaar mee laat wegen bij het vastleggen van de gemaakte afspraken. De notaris kan de gemaakte afspraken in een notariële akte - het echtscheidingsconvenant - vastleggen en de scheiding (of het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst) afwikkelen.

Contact opnemen

Is het opstellen van een echtscheidingsconvenant verplicht?

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is in de meeste gevallen niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen wanneer een echtpaar besluit te scheiden. Dit om onnodige problemen en conflicten in de toekomst te vermijden. Bovendien vragen veel instanties, zoals banken en pensioenfondsen, om een echtscheidingsconvenant.

Heeft u samen minderjarige kinderen en besluit u te scheiden dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wanneer u kinderen van 18 tot 21 jaar heeft is het verplicht om afspraken vast te leggen over de verdeling van de kosten van onderhoud en studie.

Waar kunt u terecht voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant in Zeeuws-Vlaanderen?

Een echtscheidingsconvenant wordt doorgaans opgesteld in samenwerking met een advocaat of notaris die gespecialiseerd is in familierecht. Beide ex-partners kunnen ervoor kiezen om een eigen notaris of advocaat in te schakelen, zodat ze ieder afzonderlijk juridisch advies en begeleiding krijgen. De notaris of advocaat helpt bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en zorgt ervoor dat het voldoet aan de wettelijke eisen en de belangen van de cliënt goed worden vertegenwoordigd.

Bij Axent Notarissen hebben wij specialisten die u kunnen helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Onze notaris Katrin Sergeeva is speciaal opgeleid om mensen die gaan scheiden te begeleiden bij hun juridische en praktische regelingen. Ook kan zij u adviseren over een omgangsregeling  met uw kinderen. De notaris helpt u bij het opstellen van een ouderschapsplan en regelt de zakelijke afhandeling van de scheiding, zoals de verdeling van het huis en het aanpassen van de hypotheek. Door alles goed vast te leggen in een echtscheidingsconvenant worden nieuwe conflicten voorkomen.

Scheidingsconvenant opstellen

Hoewel het opstellen van een convenant soms confronterend kan zijn, is het een cruciale stap om duidelijkheid te scheppen en toekomstige conflicten te voorkomen.

Met een zorgvuldig opgesteld echtscheidingsconvenant kunnen beide partijen zich richten op een nieuwe fase in hun leven, wetende dat hun rechten en plichten zijn vastgelegd. Het convenant biedt niet alleen duidelijkheid, maar ook gemoedsrust, omdat het de weg vrijmaakt voor een vreedzame afwikkeling van de scheiding. Het is belangrijk om bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant deskundige hulp in te schakelen, zodat u zeker weet dat alle aspecten goed zijn geregeld en juridisch bindend zijn. Zo kunt u met vertrouwen de toekomst tegemoetzien.

Gratis eerste gesprek

Als u gaat scheiden of als u uw geregistreerde partnerschap of samenlevingsovereenkomst wilt beëindigen, kunt u bij ons terecht voor een oriënterend gesprek. Het eerste gesprek (meestal een half uur) is gratis.

Wilt u meer informatie? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op!

4 veel gestelde vragen over een echtscheidingsconvenant

Het opstellen van een (echt)scheidingsconvenant is in de meeste gevallen niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen wanneer een echtpaar besluit te scheiden of een ongehuwd stel besluit om uit elkaar te gaan. Dit om onnodige problemen en conflicten in de toekomst te vermijden. Bovendien vragen veel instanties, zoals banken en pensioenfondsen, om een echtscheidingsconvenant.
Een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld door de notarissen of advocaten van beide echtgenoten/partners, waarin zij alle afspraken en regelingen met betrekking tot de scheiding vastleggen.
Ja, een echtscheidingsconvenant wordt goedgekeurd door de rechter. De gemaakte afspraken zijn dan rechtsgeldig. Als één van de twee partners zich niet houdt aan het echtscheidingsconvenant, kan de andere partner hulp schakelen van een advocaat, rechtbank of deurwaarder om ervoor te zorgen dat de afspraken, zoals bijvoorbeeld het betalen van allimentatie, worden nageleefd.
Een convenant is een schriftelijke overeenkomst waarin partijen afspraken vastleggen over specifieke zaken, zoals bijvoorbeeld bij een echtscheiding of zakelijke samenwerking.
Contact opnemen
 • Oprichting
  Bedrijf starten?
  Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
  Meer informatie
 • Projectontwikkeling
  Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
  Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
  Meer informatie
 • Wonen
  Huis gekocht?
  Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
  Meer informatie
 • Overlijden
  Afwikkeling nalatenschap
  Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
  Meer informatie
 • Over ons
  Toegankelijk en ’to the point’
  Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
  Meer informatie
 • Relatie
  Gaan jullie trouwen?
  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
  Meer informatie
 • Werken bij
  Werken bij Axent
  Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
  Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram