KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Bedrijfsopvolging en verkoop

Bedrijfsopvolging of verkoop van uw bedrijf: begin tijdig met nadenken

Bedrijfsopvolging of de verkoop van een bedrijf is een belangrijke stap die zorgvuldig moet worden genomen, gepland en uitgevoerd. Bij bedrijfsopvolging is het van belang om een duidelijk plan op te stellen voor de overdracht van eigendom en verantwoordelijkheden aan een opvolger, vaak een familielid of een betrokken werknemer. Dit proces omvat zowel juridische als fiscale aspecten, maar ook emotionele factoren.

Bij de verkoop van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van het bedrijf nauwkeurig te bepalen, potentiële kopers te identificeren en onderhandelingen zorgvuldig te voeren. Een goede voorbereiding kan helpen om een eerlijke prijs te realiseren en de overgang soepel te laten verlopen. Of u nu kiest voor bedrijfsopvolging of verkoop, het is raadzaam om tijdig advies in te winnen van ervaren professionals, zoals een notaris, om een succesvolle transitie te garanderen.

Bedrijfsopvolging via de notaris

Verzamel de juiste mensen om u heen als u nadenkt over bedrijfsopvolging of de verkoop van uw bedrijf. De notaris is een van de mensen die u onafhankelijk kan adviseren.

Bedrijfsopvolging via een notaris biedt een gestructureerde en veilige manier om uw bedrijf over te dragen aan een opvolger. Onze notarissen hebben veel ervaring bij het lange en persoonlijke proces dat voorafgaat aan het moment van bedrijfsopvolging. Zij kunnen u ook bijstaan in het geval er geen opvolger is en u tot verkoop wilt overgaan. We begeleiden het gehele proces van de eigendomsoverdracht. Daarbij adviseren wij ook over zaken als erfrecht en schenken om een efficiënte en fiscaal voordelige overgang te realiseren. Transparantie hoort bij ons werk; hierdoor zijn alle partijen goed geïnformeerd en staat niets eens soepele overgang in de weg.

Bedrijfsopvolgingsregeling inkomstenbelasting (BOR of BOF)

Bij bedrijfsopvolging zijn er belangrijke aspecten van de inkomstenbelasting om rekening mee te houden. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel bekend als de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF), is een fiscale regeling in Nederland die het mogelijk maakt om een familiebedrijf binnen de familie over te dragen met minimale belastingdruk. Dit gebeurt door vrijstellingen en verminderingen in de erf- en schenkbelasting en inkomstenbelasting voor bedrijfsopvolgers.

Recent is de BOR echter onder de loep genomen door de overheid en politiek omdat de BOR te ruim en complex is. Hierdoor het biedt het voordelen aan mensen die geen bedrijfsopvolging nodig hebben en die de regeling gebruiken om belastingheffing te vermijden bij de overdracht van bedrijfsmiddelen.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe wettelijke regeling die het misbruik moet voorkomen. Hervormingen zouden de voorwaarden strenger te maken, zodat alleen echte bedrijfsopvolgers er gebruik van kunnen maken. Het is daarom cruciaal om een notaris of belastingadviseur te raadplegen om u te adviseren en informeren over de huidige stand van zaken. Goede planning en advies zorgen ervoor dat de bedrijfsopvolging succesvol verloopt voor zowel de overdrager als de opvolger.

Schenking bedrijf aan privépersoon

Wanneer een bedrijf wordt geschonken aan een privépersoon, moeten zowel de schenker als de ontvanger rekening houden met fiscale en juridische aspecten. In het geval van een schenking kunnen schenkbelasting en mogelijk inkomstenbelasting verschuldigd zijn, afhankelijk van de waarde van het bedrijf en de relatie tussen schenker en ontvanger. Bij schenking binnen de familie kan de ontvanger gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), wat fiscale voordelen kan opleveren. Het is aan te raden een notaris of belastingadviseur te raadplegen voor een helder beeld van de fiscale implicaties en om de schenking op de juiste manier te plannen en uit te voeren.

Bedrijfsopvolging bij familiebedrijven

Bedrijfsopvolging bij familiebedrijven is een belangrijk proces dat zorgvuldig moet worden gepland om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen en de familierelaties te beschermen. Dit proces houdt in dat de huidige eigenaar het bedrijf overdraagt aan een familielid, zoals een kind of een andere nabestaande. Het omvat vaak een combinatie van juridische, fiscale en persoonlijke overwegingen.

Bij familiebedrijven lopen zakelijke en persoonlijke relaties door elkaar. Communicatie is nodig om verwachtingen duidelijk te maken en mogelijke conflicten te voorkomen. Belangrijk is om de opvolging zorgvuldig te plannen met de hulp van professionals zoals notarissen, advocaten en belastingadviseurs. Zo kan de volgende generatie succesvol het bedrijf voortzetten.

Overgang van uw bedrijf door bedrijfsopvolging of verkoop

Bedrijfsopvolging en verkoop zijn ‘changing moments’ in uw leven en de levenscyclus van uw bedrijf die zorgvuldig moeten worden gepland en uitgevoerd. Zowel bedrijfsopvolging als verkoop vereisen een heldere strategie met aandacht voor juridische en fiscale aspecten. Bij bedrijfsopvolging, vooral in familiebedrijven, is het belangrijk om een geschikte opvolger voor te bereiden. Bij verkoop moeten de waarde van het bedrijf en de voorwaarden van de transactie zorgvuldig worden geëvalueerd. Axent Notarissen kan u de professionele begeleiding bieden die nodig is om deze complexe processen goed te doorlopen en om ervoor te zorgen dat zowel de overdrager als de opvolger of de transitie als een succes ervaren.

5 veel gestelde vragen over bedrijfsopvolging en verkoop

De bedrijfsopvolgingsregeling BOR en de bedrijfsopvolgingsfaciliteit BOF zijn twee termen voor dezelfde regeling. Deze regeling biedt belastingvoordelen voor de overdracht van een bedrijf binnen de familie, zoals vrijstellingen of verminderingen van erf- en schenkbelasting. De wettelijke regeling wordt momenteel aangepast. Laat u goed informeren.
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de erfbelasting biedt fiscale voordelen bij de overdracht van een bedrijf door overlijden. De erfgenaam komt in aanmerking voor een vrijstelling van een deel van de erfbelasting. De regeling is bedoeld om de continuïteit van familiebedrijven te waarborgen. De regeling is aan aanpassing onderhevig; informeer over de huidige stand van zaken.
Het bedrijf dient na de overdracht vaak gedurende een bepaalde periode voortgezet worden (meestal vijf jaar), om aan de voorwaarden te voldoen. Bij het indienen van je aangifte van erf- of schenkbelasting voegt u de BOR toe. Het is verstandig om advies in te winnen van een notaris of belastingadviseur die bekend is met de BOR aangezien de regeling zeer complex is.
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) wordt stapsgewijs aangepast, waarbij de eerste wijzigingen in 2024 van kracht worden en verdere wijzigingen gepland zijn voor 2025 en 2026.
Wanneer u overweegt om uw bedrijf, de aandelen van uw BV, na te laten aan een goed doel, is het belangrijk om vooraf de fiscale gevolgen in kaart te brengen. Elke situatie is uniek, dus het is essentieel om te bekijken hoe de fiscale voordelen en beperkingen van toepassing zijn op uw specifieke omstandigheden.

Axent Notarissen is een betrouwbare keuze voor bedrijfsoverdracht vanwege hun expertise en persoonlijke aanpak. Ze bieden deskundig advies over de juridische en fiscale aspecten van het proces van bedrijfsoverdracht.  Uw wensen en doelen staan centraal en wij zorgen voor een op maat gemaakte aanpak die aansluit bij uw situatie.

Contact opnemen
 • Oprichting
  Bedrijf starten?
  Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
  Meer informatie
 • Projectontwikkeling
  Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
  Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
  Meer informatie
 • Wonen
  Huis gekocht?
  Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
  Meer informatie
 • Overlijden
  Afwikkeling nalatenschap
  Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
  Meer informatie
 • Over ons
  Toegankelijk en ’to the point’
  Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
  Meer informatie
 • Relatie
  Gaan jullie trouwen?
  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
  Meer informatie
 • Werken bij
  Werken bij Axent
  Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
  Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram