KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Huwelijkse voorwaarden

Trouwen op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen

Er komt heel wat kijken bij het plannen van een huwelijk. Naast alle feestelijkheden is het goed om na te denken of u huwelijkse voorwaarden wilt laten opmaken. Laat u goed adviseren!

Zonder huwelijkse voorwaarden, bent u vanaf 1 januari 2018 gehuwd in beperkte gemeenschap van goederen. Axent Notarissen staat toekomstige echtparen graag terzijde bij deze belangrijke keuze om de financiële situatie tijdens uw huwelijk te regelen.

De beperkte gemeenschap van goederen is standaard in Nederland sinds 1 januari 2018. Bij dit regime blijven de eigen bezittingen en schulden die voor het huwelijk zijn verkregen of geërfd buiten de gemeenschap, terwijl alle goederen en schulden die tijdens het huwelijk worden verworven, gemeenschappelijk bezit worden. Dit biedt een evenwichtige aanpak waarbij de eigen vermogens van de echtgenoten grotendeels gescheiden blijven, terwijl ook een gezamenlijke financiële basis ontstaat.

Huwelijkse voorwaarden zijn een op maat gemaakt contract tussen echtgenoten waarin afspraken worden vastgelegd over hun eigendommen, inkomsten en mogelijke verdeling van schulden. Dit contract kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en wensen van het echtpaar. Het stelt hen in staat om vooraf te bepalen hoe hun financiën worden beheerd en hoe eventuele toekomstige verdelingen zullen plaatsvinden.

Contact opnemen

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan nog steeds in gemeenschap van goederen. Wat houdt die beperkte gemeenschap in en wat betekent dit voor u en uw partner?

Wat is er per 1 januari 2018 veranderd?

  • Vanaf deze datum trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Al u persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor of tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.

Indien u voor 1 januari 2018 bent getrouwd, blijft u getrouwd in algehele gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden kan men een huwelijksvermogenssysteem opbouwen naar keuze
Het te kiezen systeem is mede afhankelijk van de redenen waarom aanstaande echtgenoten besluiten huwelijkse voorwaarden op te stellen. Er zijn vele mogelijkheden, waarvan er hier drie worden uitgelicht.

  1. Een eerste variant is de keuze voor de uitsluiting van iedere vermogensrechtelijke gemeenschap. Dat betekent dat ieder van de aanstaande echtgenoten “privé” houdt datgene wat hij/zij bezit voor de huwelijksvoltrekking, maar ook hetgeen door hem/haar daarna nog wordt verkregen. Een vermogensgroei van de ene echtgenoot, komt niet ook toe aan de andere echtgenoot.
  2. Een tweede variant betreft de huwelijkse voorwaarden die slechts een beperkte gemeenschap tussen de aanstaande echtgenoten doet ontstaan, bijvoorbeeld de gemeenschap van inboedelzaken. Dan zijn alleen de inboedelzaken (de huidige en de toekomstige) gemeenschappelijk bezit. Eventueel kunnen van deze gemeenschap nog inboedelzaken worden uitgezonderd, zoals bijvoorbeeld familiestukken. Al het overige vermogen (banktegoeden, woning, auto, toekomstige inkomsten) blijft “privé” van degene die het verkregen heeft, zoals hierboven in de eerste variant vermeld.
  3. Een derde variant betreft het systeem dat men gehuwd wenst te zijn in gemeenschap van goederen, maar met uitzondering van één of meer bepaalde zaken. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat één van de aanstaande echtgenoten reeds overwaarde heeft uit verkoop van zijn eigen woning, waarna de overwaarde wordt gebruikt om gezamenlijk een woning aan te kopen. Het eigen geld van de betreffende partner dat is geïnvesteerd in de gezamenlijke woning, dient bij eventuele echtscheiding van hem/haar te blijven.

Veelal wordt er in de huwelijkse voorwaarden ook een regeling opgenomen over de verdeling van de kosten van de huishouding en over de verdeling van pensioenen bij echtscheiding. Belangrijk is ook de regeling met betrekking tot een eventuele levensverzekering (dit om ervoor te zorgen dat de uitkering bij overlijden niet is belast met erfbelasting).

Neem contact op met Axent Notarissen en wij informeren u graag over uitgebreid over de mogelijkheden om uw eigen wensen te laten opnemen in uw huwelijkse voorwaarden.

In het verleden opgemaakte huwelijkse voorwaarden

Bent u al vele jaren gehuwd en hebt u nooit meer gekeken naar uw huwelijkse voorwaarden?
Misschien leven u en uw partner wel alsof u gehuwd bent in algehele gemeenschap van goederen. Als uw huwelijkse voorwaarden al enige tijd geleden zijn opgesteld, is het belangrijk om deze af en toe te evalueren om te zien of ze nog steeds aansluiten bij uw huidige levenssituatie en toekomstplannen.

Bespreek met een van onze notarissen of het in uw situatie wenselijk is om de huwelijkse voorwaarden aan te passen of misschien op te heffen.

Aanpassing van huwelijkse voorwaarde

Aanpassing van huwelijkse voorwaarden kan een belangrijke strategie zijn voor echtgenoten die te maken hebben met grote vermogensverschillen. Door uw huwelijkse voorwaarden zorgvuldig aan te passen, kunt u ervoor zorgen dat beide partijen hun vermogen op een manier beheren die in lijn is met hun wensen en behoeften. Dit kan extra voordelen bieden als de aanpassing wordt gecombineerd met een zorgvuldig opgesteld testament en zou daarmee een besparing van de erfbelasting kunnen opleveren.

Kiezen voor huwelijkse voorwaarden

Met huwelijkse voorwaarden kunnen echtgenoten hun financiële onafhankelijkheid behouden en hun vermogen effectief plannen voor zichzelf en hun familie. Het is belangrijk om deze afspraken te maken voordat u trouwt, maar het is ook mogelijk om ze later aan te passen aan uw veranderende situatie.

Samenwerken met een notaris is essentieel bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Axent Notarissen zorgt ervoor dat de afspraken juridisch correct en bindend zijn, en dat ze voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Goed opgestelde huwelijkse voorwaarden biedt echtgenoten de gemoedsrust en zekerheid die nodig is voor een stabiele en succesvolle huwelijksrelatie.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag bij het opstellen van uw huwelijkse voorwaarden. Neem vrijblijvend contact met ons op!

4 veel gestelde vragen over huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden zijn een op maat gemaakt contract tussen echtgenoten waarin afspraken worden vastgelegd over hun eigendommen, schulden en hoe deze worden verdeeld in het geval van echtscheiding of overlijden.
Bij huwelijkse voorwaarden erft de partner het vermogen van de overleden partner volgens de huwelijkse voorwaarden, waarbij de bepalingen van het testament of de wettelijke regelingen ook van belang zijn.
De kosten voor huwelijkse voorwaarden variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor voor een indicatie van de de kosten of een offerte.
Huwelijkse voorwaarden bieden echtgenoten de mogelijkheid om specifieke afspraken te maken over hun financiën en eigendommen, waardoor ze hun vermogenspositie beter kunnen beschermen. Dit kan vooral handig zijn als er grote vermogensverschillen zijn tussen de partners, als één van de partners een eigen bedrijf heeft, of als er sprake is van een tweede huwelijk.
Contact opnemen
  • Oprichting
    Bedrijf starten?
    Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
    Meer informatie
  • Projectontwikkeling
    Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
    Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
    Meer informatie
  • Wonen
    Huis gekocht?
    Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
    Meer informatie
  • Overlijden
    Afwikkeling nalatenschap
    Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
    Meer informatie
  • Over ons
    Toegankelijk en ’to the point’
    Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
    Meer informatie
  • Relatie
    Gaan jullie trouwen?
    Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
    Meer informatie
  • Werken bij
    Werken bij Axent
    Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
    Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram