KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Verklaring van erfrecht

De notaris verstrekt een verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht wordt door een notaris afgegeven en bevestigt wie er is overleden, of er een testament is, en wie de erfgenamen zijn. De verklaring is vaak nodig voor financiële instellingen, zoals banken, om toegang te krijgen tot de bezittingen van de overledene.

De notaris onderzoekt de nalatenschap om te weten wie de erfgenamen zijn en informeert bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister voordat hij de verklaring van erfrecht kan afgeven. Hij of zij zorgt ervoor dat de verklaring juridisch correct en betrouwbaar is. Dit document speelt een belangrijke rol in de afwikkeling van een nalatenschap.

Verklaring van erfrecht verplicht

Een verklaring van erfrecht is meestal niet verplicht, maar het kan wel noodzakelijk zijn om bepaalde zaken af te handelen na een overlijden. Financiële instellingen, zoals banken, vereisen vaak een verklaring van erfrecht voordat zij de toegang tot de rekeningen en bezittingen van de overledene kunnen toestaan. Ook voor het inschrijven van een erfenis in het Kadaster kan een verklaring van erfrecht nodig zijn.

Verklaring van erfrecht zonder testament

Ja, ook als er geen testament is, kunt u een verklaring van erfrecht nodig hebben
In dat geval bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn, bijvoorbeeld de echtgenoot, partner, kinderen of andere bloedverwanten. De notaris onderzoekt de wettelijke erfgenamen en de rechten op de nalatenschap en geeft vervolgens een verklaring van erfrecht af. Dit document kan nodig zijn om toegang te krijgen tot de bezittingen van de overledene en om de nalatenschap af te wikkelen.

Verklaring van erfrecht laten inschrijven bij het Kadaster

Maakt een huis, boot of een stuk grond onderdeel uit van de erfenis dan is het verstandig dat de notaris de verklaring van erfrecht inschrijf bij het Kadaster. Gebeurt dit niet dan staat de overledene nog als eigenaar in het Kadaster geregistreerd. Nadat de verklaring van erfrecht is geregistreerd, staat de erfgenaam als eigenaar genoteerd. Dit is belangrijk voor zaken als de WOZ-aanslag.

Contact opnemen

Het belang van een verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is een document dat door een notaris wordt opgesteld en dat bevestigt wie de erfgenamen zijn en of er een testament is. Het document is vaak nodig om toegang te krijgen tot de nalatenschap, zoals bankrekeningen of onroerend goed, en om de erfenis af te wikkelen. Het afgeven van de verklaring van erfrecht kan variëren in duur, afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap en de zoektocht naar erfgenamen. Het is een belangrijk document om de nalatenschap te kunnen afwikkelen na een overlijden.

5 veel gestelde vragen over Verklaring van Erfrecht

Een verklaring van erfrecht wordt door de notaris afgegeven, vaak op verzoek van de bank en/of andere financiële instanties. In de verklaring van erfrecht verklaart de notaris wie er is overleden, of de overledene een testament had en wie de erfgenamen van de overledene zijn.
Ja, een verklaring van erfrecht kan ook nodig zijn als er een testament is. De verklaring van erfrecht bevestigt wie de overledene is, of er een testament is en wie de erfgenamen zijn volgens het testament. Banken en andere financiële instellingen kunnen erom vragen. Een verklaring van erfrecht kan noodzakelijk zijn voor een soepele en juridische correcte afhandeling van de nalatenschap.
De kosten van een verklaring van erfrecht variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal erfgenamen, de aanwezigheid of afwezigheid van een testament, en de manier waarop de erfenis wordt aanvaard (zuiver of beneficiair).
De tijd die het kost om een verklaring van erfrecht te ontvangen kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Het onderzoek dat de notaris moet verrichten, zoals het opvragen van gegevens bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister, kan tijd in beslag nemen. Daarnaast kunnen het aantal erfgenamen en de complexiteit van de nalatenschap de doorlooptijd beïnvloeden. Het afgeven van de verklaring neemt in de meeste gevallen 3 tot 4 weken in beslag.
Enkele veelvoorkomende redenen waarom een verklaring van erfrecht nodig is, zijn:
 • Toegang tot bankrekeningen: Banken en andere financiële instellingen vragen vaak om een verklaring van erfrecht om toegang te geven tot de rekeningen en tegoeden.
 • Overdracht van eigendom: Voor het overdragen van onroerend goed, zoals een woning of grond, naar de erfgenamen, vraagt het Kadaster om een verklaring van erfrecht.
 • Beheer van de nalatenschap: De verklaring bevestigt wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om namens de nalatenschap op te treden, bijvoorbeeld om schulden af te lossen of activa te beheren.
 • Verzekeringen en uitkeringen: Voor het uitkeren van levensverzekeringen en andere financiële producten kan een verklaring van erfrecht vereist zijn om te bevestigen wie recht heeft op de uitkering.

Axent Notarissen geeft vele verklaringen van erfrecht af. Het hoort bij ons dagelijks werk. Onze notarissen en medewerkers zorgen voor een nauwkeurige en betrouwbare afhandeling. Van onderzoek naar erfgenamen tot het opstellen en verstrekken van de verklaring van erfrecht.

Wij staan bekend om onze persoonlijke benadering en oog voor detail;  u kunt vertrouwen op transparante service.

Contact opnemen
 • Oprichting
  Bedrijf starten?
  Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
  Meer informatie
 • Projectontwikkeling
  Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
  Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
  Meer informatie
 • Wonen
  Huis gekocht?
  Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
  Meer informatie
 • Overlijden
  Afwikkeling nalatenschap
  Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
  Meer informatie
 • Over ons
  Toegankelijk en ’to the point’
  Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
  Meer informatie
 • Relatie
  Gaan jullie trouwen?
  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
  Meer informatie
 • Werken bij
  Werken bij Axent
  Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
  Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram