KLANTENPORTAAL
logo Axent notarissen

Samenlevingscontract

Niet trouwen, wel samenwonen: stel een samenlevingscontract op

De wet kent geen regelingen voor samenwoners, daarom is het goed om één en ander vast te leggen in een samenlevingscontract. Het is verstandig om dit te doen voordat u gaat samenwonen (of kort daarna).

Een samenlevingscontract is een juridisch document waarin samenwonende partners afspraken vastleggen over hun gezamenlijke leven en financiën. Hoewel het niet verplicht is voor samenwonende koppels, kan het contract belangrijke duidelijkheid bieden over verschillende aspecten van hun relatie en gezamenlijke bezittingen.

Samenwonende partners kunnen in het contract bepalen hoe dagelijkse kosten en andere gezamenlijke uitgaven verdeeld worden. In het document kan ook staan wie welk eigendom bezit en hoe bezittingen en schulden verdeeld zullen worden in geval van een relatiebreuk. Als er kinderen zijn kunnen er afspraken worden gemaakt over alimentatieverplichtingen mocht de relatie eindigen. Daarnaast kunnen partners hun pensioenrechten en mogelijke erfrechten bespreken (hoewel een samenlevingscontract geen automatisch erfrecht met zich meebrengt).

Het opstellen van een samenlevingscontract is een verstandige keuze omdat het duidelijke afspraken maakt over het gezamenlijke leven van samenwoners en de rechten en plichten mocht de relatie eindigen. De notarissen van Axent Notarissen staan u graag met raad en daad terzijde bij het opstellen van een samenlevingscontract om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de wettelijke eisen en dat de belangen van beide partijen goed worden beschermd.

Maakt u gerust een afspraak om uw persoonlijke situatie met ons door te nemen!

Contact opnemen

Wat als u geen samenlevingscontract hebt?

In het algemeen kan het ontbreken van een samenlevingscontract tot onzekerheid en potentiële conflicten leiden. Aangezien er geen wettelijke regelingen zijn voor samenwonende partners, zoals die er wel zijn voor gehuwden en geregistreerd partners

Zonder een samenlevingscontract kan onduidelijkheid ontstaan over eigendom, wat conflicten kan veroorzaken bij de verdeling van bezittingen als de relatie eindigt. Maar ook tijdens de relatie is het verstandig om de verdeling van dagelijkse kosten, schulden en andere financiële verantwoordelijkheden op papier te hebben staan. Dit voorkomt problemen, vooral als een van de partners financieel afhankelijk is van de ander.

Bij het overlijden van een partner bestaat er geen automatisch erfrecht, wat de verdeling van de nalatenschap bemoeilijkt. Daarnaast ontbreken er doorgaans afspraken over partneralimentatie, wat voor financiële onzekerheid kan zorgen voor de afhankelijke partner. Zonder een contract zijn er geen duidelijke afspraken over de rechten en plichten van beide partners bij het beëindigen van de relatie, wat kan leiden tot misverstanden en conflicten.

Wat is de toegevoegde waarde van een notarieel samenlevingscontract?

Wanneer u uw samenlevingscontract laat opstellen door Axent Notarissen kunt  u rekenen op een professionele en zorgvuldige benadering. Onze notarissen zorgen ervoor dat het contract nauwkeurig is afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. We nemen de tijd om uw situatie en behoeften te begrijpen, zodat we u gepersonaliseerd advies kunnen geven over de inhoud van het samenlevingscontract.

Met onze kennis van de relevante wet- en regelgeving zorgen we ervoor dat het contract voldoet aan de wettelijke vereisten en uw belangen beschermt. Als u een samenlevingscontract laat opstellen door een notaris is het goed om te weten dat beide partners meerderjarig (ouder dan 18 jaar) moeten zijn en partners mogen niet onder curatele staan (dit betekent dat u uw eigen persoonlijk en geldzaken regelt).

Onze notarissen zorgen voor een efficiënte en nauwkeurige afhandeling van uw samenlevingscontract, zodat het snel en correct wordt opgesteld. Als uw persoonlijke situatie in de toekomst verandert, staan we voor u klaar om uw samenlevingscontract aan te passen aan uw nieuwe behoeften. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat uw afspraken helder en juridisch bindend zijn, wat rust en zekerheid biedt voor u en uw partner.

Het belang van een samenlevingscontract voor samenwonende partners

Een samenlevingscontract biedt samenwonende partners duidelijkheid en zekerheid over hun gezamenlijke leven. Het document regelt belangrijke zaken zoals financiële verantwoordelijkheden en eigendom van bezittingen, waardoor potentiële conflicten bij het einde van de relatie worden voorkomen. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen bij het opstellen van een samenlevingscontract, zodat het voldoet aan de wettelijke eisen en de belangen van beide partners goed beschermt.

5 veel gestelde vragen over samenlevingscontract

In een samenlevingscontract moet u zelf afspraken vastleggen over het eigendom van de bezittingen. Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap geldt (beperkte) gemeenschap van goederen tenzij u ervoor heeft gekozen om bij een notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op laten stellen.
Een samenlevingscontract is een juridisch document waarin samenwonende partners afspraken vastleggen over hun gezamenlijke leven en financiën. Hoewel het niet verplicht is voor samenwonende koppels, kan het contract belangrijke duidelijkheid bieden over verschillende aspecten van hun relatie en gezamenlijke bezittingen.
Een samenlevingscontract biedt juridische bescherming en regelt zaken zoals eigendomsrechten, financiële verantwoordelijkheden, en de verdeling van bezittingen in geval van beëindiging van de relatie of overlijden van een partner.
Nee, over het algemeen zijn de kosten van een samenlevingscontract niet aftrekbaar van de belastingen.
Verstandig is om het contract op te (laten) stellen voordat u gaat samenwonen, maar u mag dit ook later regelen als u al samenwoont.

Samenlevingscontract nodig? Axent Notarissen is hèt adres in Zeeuws-Vlaanderen voor een vertrouwd persoonlijk advies!

Wij nemen de tijd om uw wensen te begrijpen en geven u persoonlijk advies om ervoor te zorgen dat u met een goed gevoel de deur uitloopt, wetende dat uw beide belangen goed zijn beschermd. Met Axent Notarissen bent u verzekerd van een betrouwbare en zorgvuldige afhandeling van uw samenlevingscontract.

Neem gerust contact met ons op als u wilt kennismaken met de mensen van ons kantoor!

Contact opnemen
 • Oprichting
  Bedrijf starten?
  Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, hebt u veel te regelen. Denk daarbij ook aan de keuze van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel zaken om rekening mee te houden.
  Meer informatie
 • Projectontwikkeling
  Projectmatige (nieuw)bouw plannen?
  Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je één aanspreekpunt hebt. En dat je gedurende het gehele project kunt rekenen op vakkundige hulp en advisering.
  Meer informatie
 • Wonen
  Huis gekocht?
  Hebt u een koopwoning op het oog? Voordat u tot de koop overgaat, moet u zich eerst in een aantal zaken verdiepen.
  Meer informatie
 • Overlijden
  Afwikkeling nalatenschap
  Wat u moet regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Hoe verdeel je een nalatenschap? Lees meer over afwikkeling van de nalatenschap.
  Meer informatie
 • Over ons
  Toegankelijk en ’to the point’
  Onze notarissen en medewerkers zijn er voor u als klant. Het is ons werk om zaken te formaliseren en dat woord raakt gelijk de kern van de zaak: het formele ziet u terug in onze contracten en documenten.
  Meer informatie
 • Relatie
  Gaan jullie trouwen?
  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat.
  Meer informatie
 • Werken bij
  Werken bij Axent
  Welkom bij Axent, de (werk)plek waar professionaliteit en aandacht voor elkaar prima samengaan.
  Meer informatie
logo Axent Notarissen
Wij zijn een zelfstandig notariskantoor in Terneuzen met expertise in familierecht, onroerend goed en ondernemingsrecht. Een notariskantoor in Zeeland, waarbij maatwerk en efficiëntie centraal staan.
Openingstijden: werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
NL14 RABO 0362 3800 66
NL61ABNA0511042507
Kvk 59 36 26 77
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram